Jossain netin syövereissä törmäsin ideaan viettää eläinten viikko 4.-10.10. kasvissyöjänä. Ympäristövaikutuksiltaan viikko kasvissyöjänä on kyllä lähinnä näpertelyä ja vähän kaksinaismoralististakin, mutta päätin silti ottaa haasteen vastaan. Syitä oli moniakin, suurimpana ehkä se, että kaipasin vähän uutta kokkausinspiraatiota ja tästähän sain hyvän syyn tutkailla uusia reseptejä. Lisäksi on kivaa opetella käyttämään kasviksia aina vaan enemmän ja uusilla tavoilla, ehkä myös enemmän ihan sitä liharuokaa korvaamaan. Karppaus sinänsä on kyllä jo lisännyt huomattavasti kasvisten käyttöäni, erilaiset salaatit ja kasvislisäkkeet ovat onneksi arkipäivää nykyään.

elainten_viikko_a3_0.jpg

Toinen iso syy lähteä mukaan oli se, että halusin nähdä, kuinka kasvissyönti karppina onnistuu ja lisäksi vähän hälventää niitä ennakkoluuloja, joiden mukaan karpit syövät aina järkyttäviä määriä lihaa. Tietenkin joitain yksittäisiä lihahirmuja on (kuten varmasti ei-karpeissakin), mutta oikeastihan karpille suositeltu proteiinimäärä vastaa ihan virallisten suositusten mukaista proteiinimäärää. Omalla kohdallanikin olen huomannut, että lihansyönti ei ole ainakaan lisääntynyt karppailun myötä, koska juuri ne lisäkkeet ovat nykyään huomattavasti monipuolisempia ja ruokaisampiakin entiseen perunaan tai pastaan verrattuna.

Munat ja maitotuotteet kuitenkin pidän tämänkin viikon ajan ruokavaliossa, ilman niitä homma vaatisi nimittäin jo huomattavasti enemmän paneutumista ja mielikuvitusta. Tähän mennessä lihaton elämä on sujunut kyllä hyvin, ruokalistalla on ollut erilaisia salaatteja, mozzarellapitsaa karppipohjalla, kasvismunakasta, kasvispaistosta ja tänään vuorossa varmaankin kasvissosekeittoa. Kotona on myös paketti tofua, jota ajattelin tämän viikon aikana koittaa valmistaa ensimmäistä kertaa elämässäni. Vielä pitää vaan etsiä vähän ohjeita ja vinkkejä, jotta lopputuloksesta tulisi niin hyvä, että tofukokemus ei jäisi samalla viimeiseksi :).